Sprawozdanie z prawyborów do parlamentu europejskiego 2024 - CLIX Liceum im. króla Jana III Sobieskiego w Warszawie

REALIZACJA ZADANIA: "Szkolne wybory europejskie - RELACJA"

Dodano: 07.06.2024

W jaki sposób podzieliliście się zadaniami? Jakim wyzwaniom musieliście sprostać przed wyborami? Jak przygotowaliście miejsce do wyborów? [min. 500 znaków]

Rozdzieliłyśmy pracę między cztery osoby. Informowałyśmy o wydarzeniach przez radiowęzeł, rozwiesiłyśmy plakaty informujące o wyborach europejskich po całej szkole. Przygotowałyśmy cztery stanowiska do głosowania w widocznym miejscu na korytarzu szkolnym. Napisałyśmy czytelny regulamin, który wisiał w widocznym miejscu i pomógł usprawnić przebieg głosowania. Jedna z osób wycinała karty do głosowania, podczas gdy inne trzy przygotowywały dekoracje oraz materiały zachęcające do udziału w wyborach. Musiałyśmy zmierzyć się z niskim zainteresowaniem wśród niektórych uczniów. Wszystkie członkinie miały jednak duże wsparcie organizatorów, między innymi w dostarczaniu potrzebnych materiałów.

Opiszcie dzień wyborów, przebieg i liczenie głosów. W jaki sposób uczniowie i uczennice mogli głosować? Kiedy mogli głosować? [min. 300 znaków]

Uczniowie mogli głosować w czasie jednego dnia 29 maja 2024 r. w środę, w godzinach od 8:45 do 13:50. Stanowisko było ustawione na środku ruchliwego, najczęściej uczęszczanego korytarza, by wzbudzić zainteresowanie jak największej ilości uczniów naszej szkoły. Głosowanie przebiegało w sprawny sposób dzięki czterem stanowiskom, do których były przydzielone różne klasy. Uczniowie podchodzili do wskazanych osób z legitymacją szkolną lub dowodem osobistym oraz odbierali karty do głosowania po wpisaniu się na listę swoich klas.

Jak zachęcaliście społeczność szkolną do aktywnego udziału? Jak społeczność szkolna reagowała na wydarzenie? [min. 100 znaków]

Do aktywnego udziału w wyborach zachęcały liczne plakaty rozwieszone po całej szkole. Nadawane były ogłoszenia informacyjne poprzez radiowęzeł szkolny oraz wiadomość na dzienniku elektronicznym LIBRUS. Na szkolnego Facebooka został wstawiony krótki wywiad z komisją wyborczą, aby zaangażować jak najwięcej uczniów.

Co według Was wyszło dobrze? Z czego jesteście zadowoleni? Co Was najbardziej zaskoczyło? [min. 200 znaków]

Zaskoczeniem dla komisji wyborczej było to, jak wiele osób podchodziło dopytać się odnośnie szczegółów dotyczących wyborów. Nasze zadowolenie wzbudził profesjonalny wygląd stanowisk do głosowania oraz to, że większość osób przychodziła z legitymacją lub dowodem, co znacznie usprawniło naszą pracę. Wszyscy uczniowie stosowali się do spisanego regulaminu wyborów. Dobrze udała się też kampania informacyjna o organizowanych przez nas wyborach.

Co było najtrudniejsze? Co chcielibyście zmienić przy organizacji kolejnych wyborów? [min. 100 znaków]

Najtrudniejsze było zachęcenie do aktywnego uczestnictwa dużej liczby uczniów. Trudności sprawiało także to, że wiele osób zabierało długopisy ze stanowisk do głosowania. W czasie organizacji kolejnych wyborów, chciałybyśmy, aby nauczyciele bardziej zachęcali do wzmożonego udziału w głosowaniu wyborczym.